Izba Pamięci Ziemi Mszczonowskiej

Odnośniki

  • Wojciech Siemion

Wojciech Siemion

Wojciech Juliusz Siemion urodzony  30 lipca 1928 w Krzczonowie. Jeden  z najwybitniejszych polskich aktorów teatralnych i filmowych. W latach 1947 - 1950 studiował na Wydziale Prawa lubelskiego UMCS. W tym samym czasie uczęszczał na zajęcia Studia Dramatycznego Karola Borowskiego. W 1951 r. ukończył warszawską PWST. Od tamtej pory występuje głównie na scenach warszawskich. Od 1972 r. jest związany z teatrem "Stara Prochownia", którego jest założycielem i dyrektorem. W latach 60. występował w STS-ie a później w kabarecie "Pod Egidą". Jest wielkim popularyzatorem kultury wsi. W 1979 r. doprowadził do otwarcia we wsi Petrykozy Wiejskiej Galerii Sztuki. Wojciech Siemion jest także długoletnim wykładowcą warszawskiej PWST.

 źródło:  filmweb.pl

Filmografia

  • Eroica (1957) jako por. "Marianek"
  • Zamach (1958) jako akowiec "Ryś"
  • Zezowate szczęście (1960)
  • Marysia i krasnoludki (1960) jako Skrobek i Koszałek Opałek
  • Giuseppe w Warszawie (1964)
  • Salto (1964)
  • Wojna domowa (1965-1966) jako wychowawca Pawła
  • Czterej pancerni i pies (1966-1970) jako Kapral Kucharek
  • Niewiarygodne przygody Marka Piegusa (1966)
  • Kierunek Berlin (1968) jako kapral Wojciech Naróg
  • Poszukiwany, poszukiwana (1972)
  • Nie ma róży bez ognia (1974)
  • Ziemia obiecana (1974)
  • Zwycięstwo (1974) jako kapral Wojciech Naróg
  • Wolna sobota (1974)
  • Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz? (1978)
  • Filip z konopi (1981) jako naczelnik
  • Alternatywy 4 (1983) jako Inżynier Dominek
  • Kolejność uczuć (1993) jako dyrektor teatru
  • Złotopolscy (1997) jako Zdzisław Wolski
  • Przedwiośnie (2001) jako Maciejunio
  • Ubu Król (2003) jako Merdenpot
  • Niezawodny system (2008) jako Leon
  • Ostatnia akcja (2009) jako Alowiec

źródło: Wikipedia

  • Dworek w Petrykozach

« wstecz

Kalendarz historyczny

«grudzień 2020»
P W Ś C P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Wsparli nas

Odwiedź nas - zapraszamy!

WSTĘP WOLNY

W sprawie zwiedzania prosimy o wcześniejszy kontakt.

 

IZBA PAMIĘCI ZIEMI MSZCZONOWSKIEJ

Aleksandra Kacprzak - tel. 667 841 959

Barbara Gryglewska – tel. 531 997 560

mail: ipzm@izba.mszczonow.pl

IZBA PAMIĘCI RODZINY MAKLAKIEWICZÓW

Magdalena Podsiadły - tel. 605 869 094

Aleksandra Kacprzak - tel. 667 841 959

mail: izba.maklakiewicz@gci.mszczonow.pl

 

W sprawach pilnych prosimy o kontakt

z Gminnym Centrum Informacji w Mszczonowie

tel: 46 857 30 71

Skontaktuj się z nami

Izba Pamięci Ziemi Mszczonowskiej

96-320 Mszczonów, ul. Warszawska 23

mail: ipzm@izba.mszczonow.pl

Aleksandra Kacprzak - 667 841 959

Barbara Gryglewska - 531 997 560

Izba Pamięci Rodziny Maklakiewiczów
 
96-320 Mszczonów, ul. Kościuszki 1
 
tel.: 605 869 094
 
mail: izba.maklakiewicz@gci.mszczonow.pl

Archiwalia Izby Pamięci

Copyright Izba Pamięci Ziemi Mszczonowskiej 2012. Wszelkie prawa zastrzeżone.